Veel gestelde vragen

Waarom zijn inspecties op aardgastanks belangrijk?

Het rijden op aardgas is net zo veilig als het rijden op benzine, LPG of diesel. Een aardgastank bevat echter aardgas op druk en daarom is het erg belangrijk om periodiek te checken op eventuele beschadigen en ongewone slijtage of sporen daarvan. Net zoals uw eigen auto ook regelmatig een inspectie en onderhoud nodig heeft.

Waarom zit deze inspectie niet gewoon bij de APK keuring?

In verband met de hoge druk, specifieke eigenschappen van aardgas en de manier waarop deze aardgastanks vaak zijn ingebouwd (zo onzichtbaar als mogelijk), is het belangrijk dat de inspectie wordt uitgevoerd door een inspecteur met aantoonbare kennis en ervaring met aardgasinstallaties, -tanks en -componenten. Kiwa maakt deze expertise en ervaring aantoonbaar door het kwalificatieproces dat bestaat uit een opleiding, examen en een ervaringslogboek.

In de praktijk gaat u waarschijnlijk steeds vaker zien dat de inspectie van de aardgastanks gecombineerd kan worden met de APK keuring als de inspecteur ook de aardgastank kwalificatie in bezit heeft.

Hoe kan ik zien of ik in een aardgas auto rij?

Steeds meer auto’s rijden op aardgas waarbij de tank nog nauwelijks of niet meer zichtbaar is. In het kentekenbewijs van de auto staat echter bij de brandstof code de letter “H”. Dit betekent dat u een aardgas auto bezit.

Wat moet ik doen als mijn aardgas auto betrokken is geweest bij een ongeval?

Als uw auto betrokken is geweest bij bijvoorbeeld een aanrijding en er zichtbare schade is opgetreden doet u er verstandig aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde organisatie die op deze website wordt vermeld. Zij kunnen dan, hetzij telefonisch, hetzij via foto’s of bij twijfel in levende lijve de schade bekijken en nagaan of dit aanleiding geeft tot een her-inspectie.

Is het rijden op aardgas gevaarlijk?

Nee, het rijden op aardgas is net zo veilig als het rijden op benzine, LPG of diesel. Het is echter zo dat een aardgastank aardgas op druk bevat en daarom is het belangrijk deze tank periodiek te laten checken op sporen van beschadigingen en ongewone slijtage.

Wie controleert er of de aardgastanks wel worden geïnspecteerd?

Inspecties op aardgastanks die periodiek uitgevoerd worden zijn wettelijk verplicht. Het is echter nog niet zo dat deze inspecties onderdeel vormen van de aandachtsgebieden van de APK keuring. Het is voor uw eigen veiligheid en de veiligheid van uw voertuig essentieel dat de inspecties periodiek worden uitgevoerd. Voertuigen waarvan de aardgastanks met een positief resultaat zijn geïnspecteerd worden geregistreerd in een online database die inzichtelijk is voor gekwalificeerde inspectie bedrijven en de RDW. Bij voertuigcontrole moet u uiteraard wel kunnen laten zien dat de aardgastanks, ouder dan 4 jaar zijn voorzien van een geldig inspectie rapport.

Hoe kan ik gekwalificeerd worden als bedrijf en / of inspecteur?

U kunt zich aanmelden voor de kwalificatie door ons een e-mail te sturen naar: tankinspecties@kiwa.nlof door te bellen naar 088 998 3266,we nemen dan uiteraard zo snel mogelijk contact met u op.

Afhankelijk van uw ervaring en aantoonbare expertise kunt u deelnemen aan de opleiding tot Inspecteur Aardgastanks. Hiervoor hebben we verschillende niveaus van intrede. De opleiding wordt afgerond met een theorie- en praktijkexamen.

Ook moet de werkplaats worden ingeschreven.
De kwalificatie is alleen mogelijk bij een gekwalificeerde Werkplaats – Inspecteur combinatie. Kiwa beoordeelt de werkplaats op basis van de gestelde eisen waar de werkplaats aan moet voldoen.

Bij goed gevolg van zowel de werkplaatsbeoordeling als ook het inspecteursexamen en als er zowel voor de inspecteur als werkplaats kwalificatie overeenkomsten zijn aangegaan kunnen de werkplaats en inspecteur(s) worden gekwalificeerd.

De exacte procedures en voorwaarden kunt u bij ons opvragen.